Biografie

Wie is Marjan van Linge?

Als klein kind liep ik al....

Als klein kind liep ik al met potlood en penselen rond dat het een lieve lust was. De keuze voor een creatieve opleiding was dan ook niet vreemd. Ik koos voor de Akademie voor Beeldende Kunsten in Arnhem, waar ik beeldende vorming ging studeren. Na een jaar lonkte de modeafdeling naar mij als jong meisje. In 1986 ben ik afgestudeerd in modevormgeving en -illustratie. De modewereld lag aan mijn voeten en heb ik jaren gewerkt als mode-illustratrice bij stylingbureau LHS in Ouderkerk ad Amstel. Als freelancer werkte ik voor diverse reclamebureau's, grafisch ontwerpbureau Stadium Design en merken als La Ligna, Bon Giorno, Laura Ashley.

Na een periode van zorg voor mijn gezin, heb ik in 2001 het schilderen weer serieus opgepakt en in 2008 kreeg ik in de gelegenheid Atelier 'Het Tuinhuis' in Mook op te starten. Hier ontstaan nu de vrije schilderwerken en de portretten in opdracht, welke samen met de schildercursussen en workshops een belangrijk deel van mijn leven zijn geworden.

Bij de portretten die ik schilder zoek ik naar de essentie van een persoon, naar karakter, dat met een realistische toets in de ogen en in de houding tot uitdrukking komt. Figuratieve landschappen en stillevens houden me los en luchtig, met grote kwast en paletmes. In landschap zoek ik steeds de horizon, een nieuw doel met een ander idee, in hetzelfde ritme van licht, lucht en ruimte.

Tijdens de cursussen staan goede begeleiding en persoonlijk werk centraal. Ik vind het belangrijk dat iedereen zich op zijn eigen tempo en vanaf zijn eigen niveau kan ontwikkelen. Mijn talent is om je onzekerheid weg te nemen en je over je drempels heen te helpen. Er zijn geen klassikale opdrachten. Iedereen werkt met zijn of haar eigen materialen aan een eigen onderwerp, meestal met gebruik van foto's. Daarbij geef ik advies en doe een enkele keer iets voor. Ik houd je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in de kunst en geef informatie over exposities en nieuwe materialen. Voor specifieke onderwerpen organiseer ik workshops waar je je voor kunt opgeven. De grote verschillen tussen de gemaakte werken wordt als heel inspirerend ervaren.